Tips om het afwateren in uw tuin aan te pakken
Wat is afwatering in de tuin?
Het woord ‘afwateren’ legt het al een beetje uit, maar afwateren is het afvoeren van een overschot van water. Als er veel regenval is zorgt een goede afwatering ervoor dat al dat regenwater afgevoerd kan worden. Oftewel, een goede afwatering zorgt ervoor dat er geen water blijft staan in uw tuin.
Hoe kan ik de afwatering in mijn tuin verbeteren?
Wanneer de tuin nog aangelegd moet worden is het verstandig om deze niet waterpas aan te leggen maar licht hellend naar de sloot, of naar een zone waar de wateropslag in de grond geen problemen oplevert. Vaak is dat naar de zijkant van de tuin, maar in ieder geval niet richting het huis! Daarnaast draagt u zorg voor een goede drainage. U kunt deze zelf aanleggen of door een vakman laten aanleggen.
U kunt een drainage buis in uw tuin laten graven. Een drainage buis zorgt er dan voor dat het overtollige regenwater afgevoerd kan worden. Meestal wordt deze op een diepte van ca. 60 á 80 cm aangebracht. De buis moet zo aangebracht worden dat deze iets afwatert. De drainage buis wordt bedekt met grof zand of zand om het infiltratie vermogen te vergroten.
Hoe kan ik drainage in mijn tuin aan laten leggen?
U kunt een drainagesysteem aan laten leggen om het afwateren van uw tuin te regelen. U kunt kiezen uit twee verschillende systemen.
1. Een drainagesysteem voor een tuin met afvoer
Als u vanuit uw tuin directe toegang heeft tot de riolering of een sloot, kan de drainage in uw tuin aangesloten worden op de sloot of riolering. Het opgevangen regenwater kan dan direct verdwijnen in de sloot of riolering.
2. Een drainagesysteem voor een tuin zonder afvoer
Heeft u geen directe toegang tot een afvoer in uw tuin? Dan kunt u onder andere voor een drainageput, of voor verticale drainage kiezen. Als een drainageput niet mogelijk is in uw tuin, dan kunt uw misschien een infiltratiekrat kiezen.
Hoe werkt drainage in de tuin?
- De drainage voor het afwateren van overtollig regenwater in uw tuin werkt relatief simpel: Het regenwater sijpelt door de gaatjes van de drainagebuis naar binnen.
- Het clusteren van het water in de drainagebuis, in combinatie van de licht hellende ligging van de drainagebuis, zorgt voor stroming en dus afwatering in de drainagebuis
- Het regenwater kan dan naar een sloot of riolering afgevoerd worden, maar dit is afhankelijk van het gekozen drainagesysteem.
- Een andere mogelijkheid is, is dat het regenwater naar een onderdeel van het draineringssysteem (bijv. een drainage put, infiltratiekrat of verticale drainage) wordt afgevoerd.
Het drainage assortiment van Minco Bouwmaterialen
Drainage leveren we in diameters van 60 mm en 80 mm. Onze drainage opties zijn omhuld met pp450 gerecyclede polypropeen vezels. Dit type vezel is uitermate geschikt voor veel grondsoorten en omstandigheden. We leveren tevens bijpassende hulpstukken met een diameter van 60 en 80 mm zoals een verloop, afsluitkap, T-stuk of klikmof. Klik hier voor ons volledige assortiment.